Det som är viktigt förtjänar en bok

Swedish International Liberal Centre (SILC) är en svensk liberal stiftelse som arbetar för demokrati, liberalism och mänskliga rättigheter i världen. Stiftelsen driver även ett förlag som översätter och publicerar böcker. Martin Ängeby sätter ord på varför bokutgivning är en bra metod för att uppnå SILC:s uppdrag.

Jag har varit i Nigeria två gånger. Den ena gången besökte jag Lagos och huvudstaden Abuja. Vi höll en workshop om konstitutionell reform, och vi åt soppa på getskalle till middag. Min andra resa till Nigeria var att läsa Chimamanda Ngozi Adichies En halv gul sol. Då fick jag lära om Biafra, frihetslängtan, klassresor, systerskap, kärlekssvek, framtidshopp, list och svält. Om min resa till Nigeria IRL var ett dopp i landet så var Ngozi Adiches bok en rejäl tilltvålning. Efter en bra bok är du en ny människa.

Silc, som jag är chef för, är en liberal stiftelse som arbetar med demokratibistånd. Vårt arbete är att ge stöd till kämpande demokrater i knepiga länder, som till exempel Belarus, Egypten och Venezuela. I det internationella biståndet, inom vilket vi verkar, produceras en oändlig mängd glansiga trycksaker; rapporter om än det ena och än det andra, som få förutom korrekturläsaren läser i sin helhet. Den fina biståndsorganisationens årsrapport är tryckt på tjockt papper, i fyrfärg, så att stormönstrat tyg, underskön hud och vita tänder kan framstå i glans. Vi har valt en annan väg.

Vi driver förlagsverksamhet och ger ut reportageböcker. Den som har sålt allra mest av våra titlar är tegelstenen Syrien brinner av mellanösternkännaren Aron Lund. Vill du lära dig något, så lyssna på en entusiastisk person. För att skriva en hel bok krävs just entusiasm. Vi ger inte ut våra böcker för att vi ska tjäna några pengar. Vi ger ut böcker för att vi avskyr förtryck och älskar den som kämpar för sin och andras frihet.

Våra böcker går direkt i pocketformat. Du ska allra helst kunna plocka upp boken på flygplatsen när du är på väg till landet som skildras. När du köper en bok på vårt förlag så är det inte plikt utan nyfikenhet som ska vara drivkraft. Du får lite nutidshistoria till livs, du får träffa ett par intressanta människor, och du får ett par historier som du kan berätta för andra.

Vi har gett ut reportageböcker om Ryssland, Ukraina, Serbien, Syrien, Belarus, Kuba, Singapore, Hongkong, Eritrea, Srilanka, Burma, Indonesien, Egypten och Venezuela. När vi tittar på vår försäljningsstatistik månad för månad så ser vi att nästan alla titlar fortsätter sälja, månad efter månad, år efter år. När det bränner till i den internationella nyhetsförmedlingen om ett av länderna tar bokförsäljningen ett skutt. Det finns alltid ett behov av fördjupning, och där är boken oslagbar.

Vi intresserar oss för inrikespolitik i andra länder. Men i vissa fall öppnar ett kommunicerande kärl mellan demokratikampen långt borta, och verkligheten i minsta pyttekommun i Sverige. Eritrea – gränslöst land, av Paul Frigyes på Silc förlag, finns att låna i på folkbiblioteket i Vilhelmina. När vi står och kränger våra titlar på bokmässan kommer det fram många som arbetar med flyktingar eller med undervisning i svenska till nyanlända. För att knyta an till våra nya invånare vill man göra en resa dit där de kommer ifrån. En resa medelst bokstäver i en bok.

Det som är viktigt förtjänar en egen bok. Varenda håla, varenda institution, varenda ståthållare och vartenda kök behöver ett bokligt erkännande. Det norska köket funnes inte utan bokmål. Vi visar verkligheten respekt när vi korrekturläser manuskriptet, layoutar, sätter texten, trycker boken och ställer upp den i ett skyltfönster. För oss som biståndsorganisation så känner vi att boken kommunicerar något som är svårt att visa på annat sätt. Boken kommunicerar engagemang och seriositet. Boken säger: vi bryr oss. Boken säger: vi har kunskap.

Martin Ängeby är generalsekreterare för Silc – Svenskt internationellt liberalt centrum.