En docka ska förändra politiken

Jenny Karlsson är en av initiativtagarna till ockupationen av BB i Sollefteå. Hon är less på politikernas svek mot landsbygden. Här berättar hon om vad som möjliggjort för en ockupation att hållas vid liv dygnet runt i över två år, samt vilka värden det skapat för såväl gräsrotsaktivisterna som politiken.


SOLLEFTEÅ | Vad gör medborgare när politikerna demonterar den mest vitala samhällsservicen? När förlossningsvård och akutsjukvård går från att finnas någorlunda nära, till att plötsligt vara timmar och flera mil bort? Vårt svar blev en ockupation, som bland annat kom att involvera hela Sverige, lokalt näringsliv, politiker, Vasaloppet och en docka. 

Ungefär i mitten av vårt avlånga land, vid Ångermanälvens dalgång, ligger natursköna Sollefteå. Staden som fostrat många duktiga elitidrottare, vars goda framgångar bidragit till att Sollefteå blivit en uppmärksammad idrottsstad.

Här skolades och fostrades tidigare även militärer och hundar. Sedan i början av 2000-talet finns dock varken regementen I21, T3 eller hundskolan kvar. Tiden som garnisons- och hundskolestad är idag endast ett minne blott.

Sollefteå kommuns slogan är: »Sollefteå – en kraftfull kommun«. En slogan som väl beskriver kommunen, både vad gäller kraftverk och befolkningens kraft och styrka.

Denna styrka visade sig redan i samband med nedläggningen av regementena, då en stor manifestation hölls. Mot den bakgrunden har medborgarna under åren samlat på sig erfarenhet och vet därmed hur det är att arbeta i motvind mot stat och regering.

Dessa erfarenheter skulle visa sig bli behövliga även i framtiden då även Sollefteå sjukhus var nedläggningshotat. Inte bara en gång utan flera gånger. En gång handlade det om total nedläggning, andra gånger om förändring av utbudet. 

Men tack vare en rad olika protester och manifestationer genom åren har sjukhuset lyckats behålla sin status som ett fullvärdigt akutsjukhus. Vid en radiosänd valdebatt strax före valet 2014 lovade samtliga landstingspartier att länet fortsättningsvis skulle ha tre akutsjukhus.

För medborgarna inom Sollefteå sjukhus upptagningsområde var detta en mycket viktig fråga, vilket de olika partierna kände till. Inte minst Socialdemokraterna som var tydliga med att de skulle vara garanten för tre akutsjukhus. Många väljare lade därför förtroendefullt sin röst på Socialdemokraterna.

Redan ett år efter valet offentliggjordes en besparingsplan. Det kom som en chock och det blev klart att befolkningen blivit lurade. Förslagen hade lagts fram av tjänstemännen på uppdrag av politiken. Besparingsplanen innehöll flera förslag som gällde Sollefteå sjukhus och dess status som akutsjukhus. 

De ville nu stänga BB och operationsavdelningen. Detta lilla men omtyckta BB, som tidigare fått mycket beröm och utmärkelser för sina fina resultat hotades att läggas ner.

Åren därefter kom att präglas av stora manifestationer i såväl Örnsköldsvik som Kramfors, Härnösand och Sollefteå. Flera tusentals länsinvånare deltog vid manifestationerna, så många som ca 20 000 samlades exempelvis i Härnösand. 

Trots att medborgarna besökte fullmäktigemöten, tog reda på fakta om landstingsverksamheten och kom med alternativa besparingssätt, manifesterade, skrev till politiker, både på landstings- och riksnivå, samt genomförde olika aktioner, beslutade en majoritet av landstingspolitikerna att akut ortopedi i Sollefteå, medicinsk rehab i Härnösand och Sollefteå BB skulle avvecklas. 

Beslutet om att stänga Sollefteå BB skulle träda i kraft 1 februari 2017. 

Befolkningen hade fram till dess provat det mesta och kände till sist att något mer radikalt måste göras. BB skulle stängas och de redan genomförda stängningarna av akut ortopedi och akutkirurgi hade medfört att svårt sjuka människor med behov av den vård som tagits bort på Sollefteå sjukhus, numera fick åka till något av länets två andra sjukhus. De negativa konsekvenserna var många och förödande för de akut sjuka patienterna. Lokalmedier berättade om patienter som blivit drabbade och hur det hade påverkat dem.

Det fanns nu enbart ett alternativ kvar att prova. »Vi ockuperar sjukhusentrén! Vi startar en fredlig ockupation.«
Sagt och gjort. Måndagskvällen den 30 januari, två dagar innan BB-stängningen, samlades omkring 400 personer inne i sjukhusentrén. Medier var på plats och bevakade. 

Nu var en gräsrotsrörelse skapad!    

Det var minst sagt full gas från första början och responsen från övriga medborgare var stor.
Företag, restauranger, privatpersoner med flera ställde upp med diverse saker: madrasser till natt-
ockupanterna, en tv-apparat, kaffeautomat, kylskåp, fikabröd, mat… Befolkningen slöt upp och visade en enorm kämpaglöd och engagemang. 

Det var som att ockupationen var vad befolkningen behövde där och då. Många hade gått hemma och känt sig förargade över de beslut som tagits om att stänga akut ortopedi, akut kirurgi och BB på Sollefteå sjukhus. Ockupationen blev en samlingspunkt för befolkningen. Nya bekantskaper skapades och många träffade gamla bekanta som de inte träffat på länge.

Bland ockupanterna visade det sig finnas många med intresse för körsång. Detta gjorde att en ockupationskör bildades, och sedan dess har kören uppträtt vid olika tillställningar – två gånger tillsammans med Per Herrey. Kören fick också äran att delta i premiärvisningen av riksteaterns teaterföreställning En sång till välfärden vars berättelse var hämtad och inspirerad av BB-
ockupationen.

Rosa och turkosa ockupationspins med en stork och texten »Jag stödjer BB-ockupationen Sollefteå« tillverkades. Ockupationspinsen har  sedan kommit att bli ockupationens kännemärke samt symbol för den gemensamma kampen om Sollefteå BB. Viktigt att poängtera är att det även gäller den akuta kirurgin och akuta ortopedin. 

Pinsen blev omtyckta och efterfrågade, så pass att även människor utanför länet började använda dem. På så vis blev fler och fler medvetna om BB-ockupationen Sollefteå.

Dockan Gudrun Svea Ådalia blev ytterligare en symbol. En resande symbol som skulle få åka runt till olika platser och städer. Den 5 februari 2017, iklädd varma barnkläder (skänkta av en lokalföretagare), sittandes i en bilstol (skänkt av en lokal handlare) och med en medföljande informationslapp började Gudrun Svea Ådalia sin resa med buss ned mot Stockholm. Där togs hon varmt om hand av två snälla personer som efter några dagar skickade henne vidare.

Sedan dess har den lilla symboldockan varit på resande fot, tanken är att hon ska återvända först när Sollefteå BB öppnar igen.

Gudrun Svea Ådalia har hittills upplevt många spännande saker. Hon har åkt Vasaloppet, besökt förlossningskliniker, sjukhus och vårdcentraler. Hon har träffat Sveriges statsminister, rest med artisten Per Herrey och varit på besök och uppdrag i Spanien, Tyskland, Norge, Schweiz och Grekland. 

Hon har deltagit vid olika politiska och demokratiska kongresser – Almedalsveckan 2017, demokratikonferensen Federation 2017 i Stockholm och Socialdemokraternas distriktskongress 2017 i Härnösand. Listan på allt hon hunnit vara med om är lång, för lång för att kunna nämna allt här i text.

Det startades en Facebookgrupp, Ådalen 2017 (Sollefteå BB-ockupationen), och en hemsida. Protestlistor som skulle få cirkulera runt på olika platser i länet samt i övriga landet togs fram, och tillslut hade mer än 20 000 personer skrivit under. 

I september lyckades ockupationen äntligen få träffa socialminister Annika Strandhäll för att överlämna listorna. Vid Stockholmsbesöket träffade representanterna från ockupationen även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, representanter från Socialstyrelsen och IVO samt en av regeringens utredare, Anna Nergårdh.

Gudrun Svea Ådalia har hittills upplevt många spännande saker. Hon har åkt Vasaloppet, besökt förlossningskliniker, sjukhus och vårdcentraler. Hon har träffat Sveriges statsminister, rest med artisten Per Herrey och varit på besök och uppdrag i Spanien, Tyskland, Norge, Schweiz och Grekland. 

Det stod klart ganska tidigt att ockupationen också blivit mål för nästa valrörelse. Här fanns många röster att försöka hämta. Partiledare från Sveriges olika riksdagspartier kom på besök, vilket naturligtvis uppskattades. Dock syntes landstingspolitikerna inte ofta, vilket de än idag inte gör.

Förlossningsvården kom med BB-ockupationen att bli en nationell och viktig fråga. I mars kom en glad nyhet. Regeringen och Vänsterpartiet hade kommit överens om ett tillskott på 500 miljoner till den befintliga satsningen på förlossnings- och mödravård. Dessa 500 miljoner skulle fördelas ut redan 2017 och Västernorrlands landsting skulle få 12 av dessa miljoner. 

Stängningen av Sollefteå BB hade beräknats ge en besparing på 15 miljoner kronor. Trots tillskottet blev det inte aktuellt för politikerna att tänka om. Ockupationen fortsatte, fast beslutna om att »tjura ut« politikerna.

Idag, 31 maj 2018 är ockupationen inne på sin 486:e dag. Över 2 500 människor har ockuperat minst en gång. Det var helt omöjligt att i förväg kunna föreställa sig att ockupationen skulle växa sig så stor eller att uppmärksamheten från medier skulle bli så omfattande.

Det fanns ett slags naivitet kring hur mycket tid och uppoffring som skulle krävas. Och tur var nog det. För slitsamt blev det, men vår styrka tillsammans är att om någon kliver undan ett tag, finns där alltid någon som kan ta vid. 

Sammanhållningen, nya bekantskaper som knyts och kulturella inslag är sådant som gör kampen mer uthärdlig. Engagemang kostar tid och pengar men är värt det när det gäller den goda saken. Det finns många positiva bitar som överväger de negativa uppoffringarna. 

Det är mäktigt och stort att vara en del av ett sammanhang av det här slaget. En kvinnlig ockupant sa en dag att det var det roligaste hon gjort sedan hon gick i pension. Hon har träffat många nya människor och aktiviteterna är många.
Roligast var nog när 200 glada tjejer iklädda rosa storktröjor sprang vårruset ihop i Sundsvall ifjol.

Något som också stärker i kampen är de fina pris och utmärkelser som ockupationen fått. Föreningen Ordfronts demokratipris, Ung Vänsters feministpris och RFSU:s pris har initiativet mottagit i år.

Vad har då ockupationen resulterat i hittills? Har BB och akut ortopedi och kirurgi återöppnats? Nej, det har det tyvärr inte. Det är valår i år och då fattar politiken oftast inga större beslut.

De många olika påverkansförsöken som gjorts har ändå bidragit till viss påverkan och förändring. Det blev en välbehövlig och nationell debatt om den svenska förlossningsvården, och regeringen beslutade om att skjuta till 500 miljarder. Medborgarna har blivit mer politisk medvetna och många har tagit politisk ställning och börjat engagera sig politiskt i ett parti.

Sammanhållningen bland befolkningen har vuxit sig starkare och starkare. Tack vare att ockupationen från dag ett varit opolitisk och fredlig så har människor i olika åldrar och med olika politiska uppfattningar kunnat enas i en och samma kamp.

Det har märkts på politikerna att ockupationen varit och är ett stort orosmoln för dem. Gräsrötterna ska visa regionpolitikerna vilka konsekvenserna blir om man ljuger sig till makten.

 

Jenny Karlsson
Ockupant och Solleftebo
www.adalen17.se

 

Vi vill ha fler prenumeranter till Kurage. Klicka här nedan!