Anonym humor om civilsamhället verkar vara en grej, av Erik Wagner

I en källare på ett café i Stockholm möter jag två personer som producerar anonym humor om ideella organisationer och engagemang. Jag utgår från att det finns två reaktioner på den meningen. På twitterkontot @ungideell kan du botanisera bland små träffsäkra och fyndiga betraktelser från det unga föreningslivet. Här kan du läsa Kurages första anonyma intervju!

Berätta, vad är det ni gör egentligen?
A: Vi driver ett skämtkonto på Twitter där vi beskriver erfarenheter från det unga civilsamhället. Vi försöker beskriva vanliga och allmänna situationer som så många som möjligt känner igen sig i.
B: Vi försöker beskriva det som ”din förening”. Oftast beskriver vi en situation och illustrerar den med en emotiongif (en rörlig bild som visar en känsla ofta från populärkultur, reds adm). En bild säger mer än tusen ord och en gif brukar ju vara cirka femton frames…
A: Humorn är så klart det centrala, vi ville testa och se om vi kunde vara roliga, men det är också ett bra verktyg för att problematisera företeelser och lyfta upp en del problem som finns i organisationer.
B: Vi har märkt att folk har pratat om kontot, särskilt när man lyfter en del stigman eller problem som kan förekomma. Det är många som inte vågar prata om det, att det inte går att ifrågasätta normer, traditioner och till och med stadgar. Det kan vara lättare att retweeta en gif-bild på en gråtande dr Who när man är less på allting än att skriva det själv.
A: Många tror att man måste vara fett seriös hela tiden men genom humorn kan vi utrycka frustration eller igenkänning.

Vad har ni fått för reaktioner?
A: Alltså, alla älskar det!
B: Förutom en!
A: Haha, ja… men det känns som att de som kan relatera till kontot älskar det. Det finns ett engagemang och något som många kan relatera till. Jag gissar att det skapar en referenshumor som skapar en gemenskap. Vi har faktiskt försökt kolla lite vilka det är som följer oss och det rätt många partister, ungefär hälften. Många riksdagsledamöter, däribland Jonas Sjöstedt.
B: Sossarnas och Centerpartiets twitterkonton följer oss!

Vilka skämt är det som får mest reaktioner?
A: Det är olika. Det är väldigt svårt att avgöra vad som går hem. Men de omvända tips vi skriver om under #föreningstips är generellt väldigt populära.
B: Men skämt som ”När mötet är slut på utsatt tid” och så en överglad person på det går ju hem. Det är så ofta man inte håller tiderna.
A: Vi har undvikit att vara specifika, att peka ut särskilda organisationer eller företrädare. De gånger vi är specifika försöker vi alltid vara positiva.
B: Vi hade en tanke där vi skulle twittra roliga sammanfattningar om organisationer men det var svårt att göra det utan att göra generaliseringar. Det är inte alltid att de inom de utpekade organisationerna skulle uppskatta det.

Har det hänt att folk har blivit förolämpade?
A: Nä, inte alls. Vi har faktiskt bara fått en enda negativ reaktion. Haha, vi gjorde ett skämt om revisorer. Det verkar lurigt. Vi fick väldigt många seriösa mentions och en liberal debattör skrev något om att det är så det går om man ”inte har respekt för andras pengar”…

Vad spelar humor för roll i ert ideella engagemang?
A: Extremt stor roll! Det är få saker som ger mig energi som när jag kan sätta mig ner med en god vän som också är engagerad och vi bara snackar om all jävla skit. Allt som är frustrerande. Det blir ett sätt att ventilera och se mindre seriöst på det.
B: Verkligen. Att jobba värderingstyrt tar väldigt mycket energi. Du bryr dig väldigt, väldigt mycket. Det du kan skratta allra mest åt är det som är nära dig. Vi försöker twittra det som vi själva tycker är kul. Det finns egentligen inget djupare än så.

Men vad är det som är så roligt med det unga civilsamhället?
B: Jag vill tro att det unga civilsamhället jobbar med saker som inte funnits tidigare, med andra mål och andra metoder. Det är klart att det finns saker som är specifika för det unga civilsamhället och som därför är extra roligt internt, men många av våra skämt går nog hem även i äldre målgrupper.
A: Det unga föreningslivet är inte så gammalt och mossigt. Och sen är det helt enkelt där vi kommer ifrån. Det är en värld där vi finns. Det är något som vi två har gemensamt.
B: Ja, det gagnar nog oss att vi är vänner sen tidigare. Det har ju dykt upp liknande konton tidigare, med fokus på andra frågor eller andra humorgenrer men de blir inte lika långvariga som vi har varit. Ofta blir de också väldigt interna och specifika.

Ja, hur tänker ni kring det där? Vilka är målgruppen?
B: Målgruppen är väl alla de som sliter i sina ideella organisationer. Och som gillar gifar.
A: Troligtvis civilsamhällesnördar.
B: En stor del som identifierar sig med kontot identifierar sig genom sitt engagemang. De äter mat framför ännu ett styrelsemöte på Skype eller har suttit på för många kongresser med ordningsfrågor i ordningsfrågor och annat spännande.
A: Det är en hel del som pingar in sina vänner och styrelsekamrater med ”Minns ni när vi var med om det här?”
B: En tweet som fick stor spridning handlade om brist på förståelse från ”utsidan”, från dem som inte är föreningsaktiva.

Varför är ni anonyma?
B: Våra eventuella personliga varumärken spelar ingen roll.
A: Det kan till och med finnas en poäng i att ingen vet vilka vi är. En retweet handlar inte om att ta ställning för oss eller inte, utan mer att det var roligt det som stod. Jag hade nog också fått mer prestationsångest om folk visste vem jag var, att jag var tvungen att leverera mer.
B: Sen gillar jag tanken att vi ska försöka skriva utifrån att vi kan vara aktiva i vilken förening som helst.

Vad händer framöver?
A: Vi har landat i att vi inte kommer att avslöja vilka är i alla fall. Så vi rullar nog på ett litet tag. Det finns en tradition av anonym civilsamhällshumor som vi tog vidare och vi hoppas någon eller några tar över stafettpinnen.
B: Ja, och gör sin grej. Snapchat, en röstförvrängd podd eller något helt annat!
A: Mycket av det vi gör bygger vidare på whenyouworkincivilsamhallet som inspirerades av en amerikansk ”rörelse”. Vi jobbar ju också med reactionsgifs. Det borde finnas en möjlighet att utveckla memes väldigt mycket. Det finns ju mängder av tillfälliga internethumor-dagsländor att utforska. Roliga instagramfilmer skulle jag gärna vilja se, men de tar så lång tid att göra.
B: Vi hoppas att vi får skratta tillsammans med svenskt civilsamhälle länge.

 

Erik Wagner är redaktör för Kurage.

 

FAKTARUTA:

Här är några #föreningstips från @ungideell:

  1. Förlorar du en debatt? Yrka på att utreda frågan till nästa kongress så har nog alla motståndare slutat bry sig tills dess.
  2. Det är viktigt att bekräfta andra, säg därför i talarstolen att du håller med föregående talare och upprepa allt hen sade.
  3. Identifierat ett problem i din förening? Skriv en policy om det. Dokumentets magiska kraft kommer lösa det för all framtid.
  4. Impa på din styrelse genom att nämna strategi minst varannan mening. Förklaring behövs ej. Bra ord betyder bra organisation!
  5. Möten kan inte börja utan mötesledare, så som ordförande kan du i praktiken inte komma sent till styrelsemötena.

Läs deras flöde här: twitter.com/ungideell

Whenyouworkincivilsamhallet som de pratar om kan du läsa mer på whenyouworkincivilsamhallet.tumblr.com eller https://ideellasektorn.org.

 

 

Prenumera på Kurage genom formuläret här nedan. För 250 kr får du fyra nummer hem i brevlådan under ett år.

    *Obligatoriskt