Initiativet: Kulturakademin

I varje nummer av Kurage ges plats åt ett initiativ. Ett initiativ som är  träffsäkert i sin analys, som baseras på modiga idéer som backas upp av  höga ambitioner. I detta nummer (#8, 2013) berättar Martin Johansson om  Östersunds Fotbollsklubbs »Kulturakademin«. 

Modiga människor blir modiga spelare och modiga spelare vågar slå en avgörande passning i ett avgörande moment. Det var med dessa ord som Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg drog igång årets  Kulturakademi. Klubben som för första gången avancerat till elitnivå i Superettan, hade redan 2012 inlett en kultursatsning för att stärka sina spelare, ledare och kanslipersonal. Syftet är att, med kulturens hjälp, bygga modiga och starka människor. En mycket ovanlig och udda vision när det gäller en  idrottsförening. Det var också detta nytänkande som fick en erfaren kulturarbetare som  mig att tagga till. Här skulle det jobbas fram historia och kanske äntligen sudda ut den polemik som brukar råda mellan idrott och kultur.

Under hela vintern hade det  i media spekulerats i varför  klubben ägnar sig åt något så »löjligt« som kultur? I otaliga kommentatorsfält hade folk bemödat sig med att förlöjliga idén och ifrågasätta valet. Men med facit i hand kan jag säga som Tage Danielssons berättarröst gör i Karl-Bertil Jonssons  julafton: hade icke kritikernas  hjärtan mjuknat något om de fått vara med om sista samlingen innan föreställningen? Hade de kunnat framhärda i  sin ilska om de sett leendena på spelarna och ledarna när de spelat sin scen? Hur hade de kunnat harmas i sitt innersta när manskören till slut står där och mottar stående ovationer?  Sådana frågor får vi aldrig svaret på ty inga kritiker var där och såg föreställningen. Vad vi vet är att spelarna och  ledarna utmanade sina rädslor och vann. Vågade vara osäkra, vågade vara sårbara och även vågade stötta varandra, trots att arbetet kanske tog fokus från annat.

Graham Potter, huvudtränare som själv medverkade, berättade att han aldrig varit med om bättre teambuilding. Jag tror verkligen att han menar det! Kyle, assisterande tränaren som också medverkade, sa efteråt att detta var ett minne för livet för honom och killarna. I  mitt stilla sinne undrar jag hur många matcher och träningar som blir minnen för livet?  Ibland går det bra, ibland inte. Men ibland händer det något särskilt som gör att man kommer ihåg det mer än annat. Jag  hoppas att så var fallet med  Kulturakademin. Jag tror att ÖFK, i och med sin kultursatsning, fortsätter vara ett offensivt lag som vågar utmana sina  rädslor och på så vis vinna på  ännu längre sikt.

Martin Johansson är kulturcoach i Östersunds Fotbollsklubb.

 

Prenumerera på Kurage via formuläret här nedan. För 250 kr/år får du fyra nummer av Kurage direkt hem i brevlådan, fyllda med nya perspektiv och idéer!

    *Obligatoriskt