Korrespondenten Lars Moberg har haft världen som sitt arbetsfält. Mindre känt för den nationella publiken är att han hela tiden haft ett ben kvar i Rörbäcksnäs, byn i Västerdalarna där han växte upp. Den gränsbygden, med sin kultur och folkmusik, har alltid varit en viktig del av hans liv.
Med samma nyfikna blick på den lilla hembyns utveckling som den stora världen tar Lars Moberg här sig an berättelsen om sin farfar Carl, ”Rörbäcksnäskungen”. En omvittnat driftig person, som dog redan under 1920-talet och under sitt liv tycks ha uträttat mer än vad som borde vara möjligt under en mansålder.
Carl Moberg var nog kontroversiell, omskriven och omtalad under sin levnad, men hans egna barn pratade sällan om sin far. Varför? Sonsonen Lars försöker besvara den frågan.
Som nybliven pensionär har Lars Moberg fått tid att reflektera över sitt liv och det arv som format honom. Han har finkammat arkiv och vindar efter spår. Det blev en bok om en mellanriksbana som aldrig blev av, en gruva som aldrig bröts – och så framgångarna. Men det blev lika mycket en bok om Lars Mobergs eget liv.
Om författaren: Journalisten Lars Moberg (1953-) är uppvuxen i Rörbäcksnäs och bosatt i Falun. Han har arbetat i närmare 40 år på SVT, framförallt som utrikesreporter. Han har varit korrespondent i Sydamerika, USA och Kina.
Som Washington-korre bevakade han de dramatiska terrorattackerna mot New York och Washington i september 2001. Några år senare var han på plats i Indonesien, där dödliga tsunamivågor krävde tiotusentals dödsoffer. Trots allt resande har Lars Moberg alltid vårdat relationen till barndomsbyn i Västerdalarna och människorna där.